Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Portré
2017.01.20
Medveczky Ádám karmester Prima Primissima díjat kapott

Idén tizennegyedik alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában. A magyar zeneművészet kategóriájában Medveczky Ádám karmester kapta az elismerést.

2016. 09.30.

Beszélgetés Prőhle Henrik fuvolaművésszel, a Magyar Állami Operaház volt szólamvezetőjével és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárával családjáról, pályafutásáról és tanítványairól 80. születésnapja alkalmából

2016.09.30.

Volt zenekari muzsikus, zenetanár, igazgató, szakértő és művelődési ház vezetője is. Alapított iskolát, szimfonikus zenekart, fesztivált, tehetséggondozó tábort, szakmai fórumot. Nemes László több mint hat évtizede dolgozik fáradhatatlanul a magyar zeneéletért és a művészetoktatásért, s úgy vélekedik, hogy a kultúra iránti igény előbb-utóbb segít az infrastruktúra megteremtésében is.

Beszélgetés Lendvai Györggyel, a MÁV Szimfonikusok Zenekarának ügyvezető igazgatójával

2014. 02.05.

Egy év híján egy évtizede került kapcsolatba a magyar zenei előadó-művészeti szféra a világ legnagyobb szakmai szervezetével, az International Society for the Performing Arts-szal – röviden ISPA. Idén Kovács Géza kapta a szervezet alapítójáról elnevezett, rangos Patrick Hayes-díjat.

2013.09.12.

Vásáry Tamás üzenetekről, beteljesületlen álmokról, zenekarokról

Elfoglaltabb, mint akár harminc évvel ezelőtt, s ma már nem biztos, hogy lenne ideje megírni azt a háromezer oldalas életregényt, amelynek első kötete szeptember végén kerül a boltokba, Üzenet címmel.

2013.05.05.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója számos eredményről számolhat be, amelyet a pécsi zenekarral elértek az elmúlt évtized alatt. Horváth Zsolt úgy véli, a társulat valódi XXI. századi zenekar, amely a többi együttesnek is példát mutatott, s ma már az ország számos részéről utaznak Pécsre a koncertjeik kedvéért.

Sosem szeretett összegezni, visszatekinteni, mindig csak a jövő, az újabb kihívások izgatják, mégis tavaly megjelent az életéről szóló kötet, amelyben hitről, zenéről, hivatásról mesél. Azóta is akadnak azonban újabb és újabb történetek, hiszen Medveczky Ádám három szakon tanít a Zeneakadémián, emellett az Operaházban is rendszeresen vezényel. Tele a naptára koncertfelkérésekkel.

2013.03.10.

Interjú Kocsis Zoltánnal

A közönség nem is tudja, hogy milyen jó dolga van pusztán a magyar zenekarok hallgatásakor. Ha idejön egy külföldi zenekar, akkor természetesen csodáljuk a hangzást, csodáljuk a fantasztikus összjátékot, igyekszünk tanulni az előadásukból, de azért nem kis büszkeséggel kell azt mondanunk, hogy igenis felvesszük a versenyt a világ legjobbjaival.

2012.11.24.

Különleges ez az évad a Szegedi Szimfonikusok zenekari igazgatója számára, hiszen ez Baross Gábor utolsó szezonja ebben a pozícióban. A muzsikus, aki előzőleg több évtizeden keresztül a győri zenekarnál töltötte be ugyanezt a posztot, úgy véli, szegedi munkája is eredményes volt.

2012.01.20.

Fény felé címmel jelent meg Bánkövi Gyula Erkel-díjas zeneszerző szerzői lemeze a Hungaroton Classics gondozásában. A korongra négy mű került, egy kórus darab, Lux aeterna címmel, egy vonósnégyes és két zenekari kompozíció.
A lemez érdekessége, hogy Magyarországon ez az első, super audio formátumban készült kortárs zenei CD (SACD)

2011.09.29.

Hamar Zsoltot választották a Hesseni Állami Színház főzeneigazgatójának.
„…úgy vélem, itt tudatos és aljas játszma folyik. Ennek nem is a Rádió Zenei Együttesei a főszereplői, ők csupán az áldozat szerepkörét kapják.”

2011.06.20.

Medveczky Ádám Liszt- és Kossuth-díjas, Érdemes Művész július 15-én ünnepli 70. születésnapját. Az idei kitüntetettek között végre örömmel fedezhettük fel a nevét. A szakma és a közönség azonban már évtizedek óta Kossuth-díjasnak járó megbecsüléssel övezi.

2011.01.20.

A Nemzeti Énekkar Állami Énekkar néven 1986-ban jött létre. A kórus magját a Magyar Állami Népi Együttes énekkara alkotta. Alapító karnagya Pászti Miklós volt, akinek keze alatt nagy oratóriumok előadására alkalmas, nyolcvan tagú kórussá fejlődött.

2011.01.20.

Kocsár Balázs már tizenkét esztendeje dolgozik Debrecenben, de szerinte akadnak jócskán megoldandó feladatok. A színházi operatagozat zeneigazgatójaként, a kórus és a zenekar művészeti vezetőjeként úgy véli, szükség volt és van arra, hogy egy kézben összpontosuljanak a szervezési teendők, emellett pedig a meglevő lehetőségeket még jobban ki lehetne használni.

2010.11.24.

Roberto Diaz nemzetközi hírű brácsaművész, a világhírű Philadelphiai Curtis Intézet rektora november elején Budapesten lépett fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral, Paul Hindemith Der Schwanendreher című brácsaversenyének szólistájaként.

Keresés a cikkek között!


Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események: