Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Zenei közélet
2017.01.31.

Herboly Domonkos személyében 2017. január elsejétől új igazgató kerül a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek élére. A Rádiózenekart belülről ismerő, nagybőgő szakon diplomázott muzsikusnak közgazdasági végzettsége is van, és már dolgozott hasonló területen, amikor a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus igazgatója volt.

2017.01.30.

Folytatva zenei körképünket a szimfonikus zenekari élet három fontos résztvevőjével az ország három különböző városából – Budapestről, Miskolcról és Pécsről – szemlézhetjük végig az évad színes és izgalmas programjait.

2016.11.20.

A szimfonikus zenekarok 2016-17-es évada annyi izgalmat rejt magában, hogy aki igazán követni szeretné a hangversenyek és koncertek világát, az szinte lehetetlen küldetést vállal magára.

2016.09.31.

Idén is megrendezésre kerültek a Wagner-napok a Müpában, immáron tizedik alkalommal. Olyan világhírű énekesek vettek részt a produkcióban, mint Johan Reuter, Walter Fink, Schöck Atala, Anja Kampe vagy Johan Botha, a már megszokott módon Fischer Ádám vezényletével.
A Duna-parti Bayreuth-ról és a Müpa új évadjáról Káel Csabával beszélgettünk.

2016.09.27.
A Magyar Közlöny 2016. évi 108. számában olvasható, miszerint a kormány szeretné fejleszteni és kulturális célra hasznosítani a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületeket, tereket.

Az idei nyáron rengeteg színes programmal találkozhattak a nézők, illetve olyan izgalmas szakmai kihívások várták a zenekarokat, hogy méltán mondhatjuk, a magyar szimfonikus zenei élet fénykorát éli.

2016.03.10.
Kocsis Zoltán a magyarországi zenekarok helyzetéről
„Ne legyenek érinthetetlen együttesek, és olyanok sem, amelyek törvénytelenül működhetnek”

2016.03.10.
2015. decemberében alakult meg a Tiszta TAO társaság azzal céllal, hogy – idézve Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját – „a közpénzek ne magánzsebekben landoljanak”. A TAO kérdéses és vitatható pontjairól, egyelőre rendezetlen állapotáról Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját, és Oszkó Péter, volt pénzügyminisztert, üzletembert kérdeztük.

2016.01.20.
A Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok igazgató-művészeti vezetői munkakörére kiírt pályázaton immáron másodszor Somogyi Tóth Dánielt hirdették ki nyertesnek. A második vezetői ciklusa elején az elmúlt öt év tapasztalatairól és további terveiről kérdeztük.

2013.09.12

"Ha kidobnak az ajtón, visszamászom az ablakon"

Lukácsházi Győző szegedi posztjáról, gyerekprogramokról, új feladatokról, célokról


2013.09.12.


A többszöri, eredménytelen pályáztatást követően végre újra kinevezett zenekari igazgató áll a Miskolci Szimfonikus Zenekar élén, Horváth Ádám személyében aki szeretné, ha a miskolci zenekar az első háromba tartozna Magyarországon...

2013.06.02.

Táblás házak előtt kerültek színre június elején Wagner zenedrámái a Művészetek Palotájában. Káel Csaba vezérigazgató azt mondja, folytatják legsikeresebb sorozatukat, de át kell gondolniuk, hogyan lehet továbblépni a fesztivállal.

2013.03.10.

Interjú Kovács Gézával, a Magyar Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával

az általános szimfonikus zenekari és énekkari feladatkörön túl, nekünk különleges missziónk a kortárs zene, elsősorban a kortárs magyar zene ápolása, új értékek bemutatása, fiatal tehetségek felkutatása, számukra fellépési lehetőség biztosítása.

2013.01.19.

Húsz esztendő a Bartók Vonósnégyesben, két évtized az Új Budapest Vonósnégyessel, harmincöt esztendő a Budapesti Vonósok élén, és szintén harmincöt év a Zeneakadémián. A 80 éves Botvay Károly beszél a Budapesti Vonósokról, a pályáról és a folytatásról...

2012.11.20.

Selmeczi György magyar specialitásnak tartja a rossz, cinikus hangulatot, ami abból is fakad, hogy sokan csupán tisztán megélhetési muzsikusok.

2012.11.15.

A Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója, Héja Domonkos úgy véli, az első, pozícióban töltött évadja kellett ahhoz, hogy átlássa a szervezetet. Számára elsődleges, hogy a hangszeres játék színvonalemelése mellett a hangszerparkot is újítsák az Operában, s meggyőződése, hogy ennek már hallatszik az eredménye.

2012.11.12.

Magyarországon, egyedülálló módon, magánerős beruházásként hangversenyterem épül Budapest belvárosában, melynek megálmodója egy harsonaművész, Gőz László. A márciusi nyitásig még sok a munka, de az alapgondolat, az intézmény ars poetica-ja, a Budapest Music Center 1996-os megalapítása óta készen van: a legfontosabb a zenész.

2012.11.10.

Rolla János nem tudja még, hogyan éli túl együttese az idei, jubileumi szezont. Az állami támogatásuk ismét csökkent húsz százalékkal, s szerződéses önkormányzatuk sem tudja nagyobb összeggel támogatni a Liszt Ferenc Kamarazenekart.

Fél évszázados fennállását gálakoncerttel ünnepelte november közepén a Savaria Szimfonikus Zenekar. A jubileumi esten négy karmester, s több neves művész mellett az igazgató, Mérei Tamás is pódiumra lépett, a közönség pedig átvehette a születésnapra készült, Szombathelyi szimfónia címet viselő kötetet.

2012.09.29.

A Művészetek Palotája produkciós vezérigazgató-helyettese, Csonka András október elsejétől a Zeneakadémia kulturális igazgatói posztját nyerte el. Az ő feladata lesz a 2013 őszén megnyíló Liszt Ferenc téri épület koncertéletének, programszervezésének irányítása.

2012.09.22.

Folyamatos, élő kapcsolattartásra, állandó információáramlásra törekszik a Magyar Zenei Tanács új elnöke, Zimányi Zsófia, ezért tematikus összejöveteleket rendezne a szervezet tagjainak, és fontosnak tartja azt is, hogy az MZT honlapja frissebbé váljon. Az elnök asszony bízik abban - Victor Máté munkáját folytatva -, hogy igazolják a Magyar Zenei Tanács működésének fontosságát.

2012. 06. 16.

Csonka András évadtervezésről, kortárs zenéről, szimfonikus sorozatokról, Wagner-napokról

Ettől az évtől kezdődően a Művészetek Palotájában is évadtervet készítenek, és számos újdonsággal várják a közönséget. Csonka András, a Müpa produkciós vezérigazgató-helyettese szerint nagyon fontos a tematikus tervezés, akárcsak az, hogy a kortárs zenét jobban megszerettessék a publikummal.

2012.06.16.

A Magyar Zenei Tanács 2012. május 22-én az Óbudai Társaskörben kezdte, majd június 14-én az ARTISJUS tárgyalótermében fejezte be idei rendes közgyűlését.

2012.05.05.

Káel Csaba stratégiai tervről, elitklubról, fűnyíróelvről és Ománról

Az összefogást, a koprodukciókat tartja a legfontosabbnak Káel Csaba, aki úgy véli, nem szabad hagyni, hogy a tömegkultúra elnyomja az igazi értékeket. A Művészetek Palotája vezérigazgatója szerint tematizálni kell a közgondolkodást és a közbeszédet.

2012.05.05.

Kocsis Zoltán új szezonról, zenekarépítésről, zenei életről, karrierről

A zongoraművész-dirigens szerint az utóbbi évtizedben az összes hazai zenekar sokat fejlődött, mindegyikben érzi az akaratot és ezért az összesre szükség van. Szerinte a hatalomnak újra kellene gondolnia a kultúrához való viszonyát, és a mostani támogatás-elosztással sem elégedett.

2012. 04.25.

Az International Artist Managers' Association április 19. és 21. között megrendezett konferenciára 350 menedzser, a legjelentősebb előadó-művészeti központok vezetői és művészek érkeztek Budapestre. A világszervezet először tanácskozott Magyarországon, és a három nap a főváros és az ország legszebb arcát mutatta.

2012.01.20.

Victor Máté meghúzott nadrágszíjról és szakmai fékekről

Huszonkét esztendővel ezelőtt húsz szervezet hívta életre a Magyar Zenei Tanácsot, a szakmai szervezetek szövetségét.

2011.09.29.

Ókovács Szilveszter kormánybiztosként irányítja az Operaház működést. Feladatai közé tartozik - többek között - hogy kidolgozza a magyar zenekultúra fejlesztésének koncepcióját, amelyben a vezető szerepet a Magyar Állami Operaház tölti be.

2011.09.29.

A korábbi vezetőt, Kovács Gézát nevezte ki augusztus elején a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. ügyvezetőjének Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Kinevezése szeptember 1-jétől öt évre szól, s így a ciklus végén Kovács Géza már több mint negyedszázados zenekari igazgatói múltra tekinthet vissza.

2010.06.20.

Beszélgetés Győriványi Ráth Györggyel, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójával az Operaház strukturális és finanszírozási reformjának szükségességéről

2011.05.05.

A Művészetek Palotájának újonnan kinevezett vezérigazgatója úgy véli, új finanszírozási formákat kell felkutatni, s abból a paternalista szemléletből, mely szerint mindenki az államtól várja a megoldást, ideje továbblépni. Nagyon lényegesnek tartja a közönségnevelést, hogy minél több generáció tapasztalja meg, hogy a kultúra feltölti, minőségi emberré teszi fogyasztóját.

2011.03.10.

Magyarország európai uniós elnökségi féléve és a Liszt Ferenc emlékév alkalmából a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kezdeményezésére a közép-európai régió öt zeneakadémiája fogott össze, és Eufónia néven közös szimfonikus zenekart hozott létre.

2011.01.20.

„Liszt rendkívül összetett, gazdag személyiséggel rendelkezett. Nemcsak életművén keresztül, hanem életútja során is rendkívül sokféle arcot mutatott, amelyet sokszor félreértettek, vagy szándékosan félremagyaráztak, vagy klisévé egyszerűsítettek.

2010.11.24.

Harmadszor tért vissza főzeneigazgatóként az Operaházba Győriványi Ráth György. A karmester most is hasonlóan vélekedik a ház működtetéséről, a művészi munkáról, mint amikor először nyerte el ezt a pozíciót. Számos dolgon akar változtatni, bár szerinte a reformtörekvéseiből az elmúlt években nagyon sok megvalósult már.

2010.11.24.

Az idei esztendő Erkel és Mahler jegyében telt, 2011-ben pedig Liszt Ferencre emlékezik a zenei világ. A három zeneszerző, előadóművész előtt sok koncerttel, rendezvénnyel tisztelegtek-tisztelegnek országszerte, s a rendezvények főkoordinátora a Hungarofest Klassz Zenei Iroda.

2010.09.29..

Horváth Ádám három koncepciót dolgoz ki az MÁO működtetésére.
Van nap, amikor tizennyolc órát tölt az Operaházban, s amellett, hogy átvizsgálja a szerződéseket, felügyeli a folyamatban lévő ügyeket, igyekszik mindenkivel beszélni a társulatból is. Miniszteri biztosként azt tartja a legfontosabbnak, hogy a művészek érezzék, a dalszínházban ők és a közönség szolgálata a leglényegesebb

Keresés a cikkek között!


Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események: