Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
UTAZÁS REPÜLŐN, HANGSZEREKKE

 UTAZÁS REPÜLŐN, HANGSZEREKKEL

LÉGITÁRSASÁGOK HANGSZEREK SZÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZATAINAK ELEMZÉSE

 

Az elemzés közel 20 légitársaság kézipoggyászként szállítható hangszerekre vonatkozó szabályzatát taglalja, ezzel a témában 2012 óta megjelent hasonló felmérések közül ez a legrészletesebb, és egyben az első olyan, amelyben már két nagy amerikai légitársaság is szerepel.

Bár léteznek bizonyos nemzetközi egyezmények, amelyek a poggyász elvesztése vagy sérülése esetén alkalmazandó szabályokat határozzák meg, a hangszerekre vonatkozó előírások inkább az Egyesült Államokban nyújtanak nagyobb jogbiztonságot. Az ott jelenleg érvényes szabályozás szerint az adott feltételeknek megfelelő hangszereket az USA légitársaságai kereskedelmi járataikon kötelesek kézipoggyászként vagy feladott poggyászként szállítani. Az amerikai közlekedési minisztérium a http://www.dot.gov/airconsumer/air-travel-musical-instruments honlapon hasznos tippeket és információkat közöl a hangszerek légi útra való előkészítésével kapcsolatban.

Bár az Európai Unióban hasonló szabályozással védik az utasok jogait, azonban a tagállamok mindezidáig nem tettek hathatós lépéseket az átláthatóság, a jogbiztonság és az egyértelmű szabályozás érdekében. Az elemzés rámutat, hogy a légitársaságok szabályzatai jelentősen eltérnek egymástól, hiányzik egy általános és egységes szabályrendszer, amely így bizonytalanságot eredményez a hangszerrel utazó zenészek és zenekarok körében.

A dokumentum 17 európai és 2 amerikai légitársaság szabályzatait veti össze, ezek: Airberlin, Airfrance, Alitalia, American Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Czech Airlines, Easyjet, Finnair, Iberia, KLM, LOT, Lufthansa, Ryanair, SAS, Swiss Airlines, TAP, United Airlines és Wizzair. Az összehasonlíthatóság érdekében minden légitársaságnál kizárólag a turista osztályra vonatkozó előírásokat vették alapul, az európai légitársaságoknál pedig csupán az Európán belüli célállomással közlekedő járatok feltételeit vizsgálták meg. Az összehasonlító táblázat öt kategória alapján ismerteti az egyes légitársaságok szabályzatainak a hangszerek szállítása szempontjából releváns előírásait, ezek: kézipoggyászok, raktérben szállított poggyász, túlsúlyos vagy extra poggyász, extra ülés és hangszertok. Az összehasonlításból is nyilvánvaló, hogy a fenti öt kategóriában nincs általános és közös álláspont a hangszerekre vonatkozóan. A korábbiakhoz képest azonban két területen javulás tapasztalható: egyes légitársaságok már felár nélkül felengednek egy második kisebb kézipoggyászt is a gépre (pl. kézi táska, laptop táska), valamint a légitársaságok honlapjain a korábbinál már könnyebben elérhetők és részletesebbek a hangszerekre vonatkozó információk.

Az elemzésben szereplő légitársaságok többsége – az EasyJet, a Ryanair és a Wizzair kivételével – tagja a három nagy légiszövetség, azaz a Oneworld, a SkyTeam vagy a Star Alliance valamelyikének. Az írás azonban rámutat, hogy a légiszövetségeken belül is hiányzik az egységes szabályozás, sőt mindegyik szövetség honlapja külön felhívja a légiutasok figyelmét arra, hogy az utazás megkezdése előtt mindenképpen ellenőrizzék az adott légitársaságok poggyászokra vonatkozó szabályzatait. (Forrás: PEARLE)


Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!