Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Győri Filharmonikus Zenekar - 2016. december 19.

Győri Filharmonikus Zenekar - 2016. december 19. -  Richter János Hangversenyterem, Győr

Advent Győrben

Az idősebb generációkhoz tartozók még élénken emlékezhetnek arra, amikor karácsony előestéjén a Magyar Televízió egyetlen, majd később mindkét csatornája Beethoven IX. szimfóniáját sugározta évtizedeken keresztül a Berlini Filharmonikus Zenekar és a Deutsche Oper énekkarának előadásában, Herbert von Karajan vezényletével, Gundula Janowitz, Christa Ludwig, Jess Thomas és Walter Berry szólójával, egy 1968-ban rögzített felvételről.  A minden rituális és liturgikus tartalmától megfosztani kívánt ünnep üzenete ezzel ugyancsak a szeretetről szólt, de nem a Megváltó születése, hanem az általános világbéke és a népek testvériségének jegyében. Mára sok máshoz hasonlóan ez a kollektív nemzeti tapasztalat is a rendszerváltás süllyesztőjében kötött ki, és ha valami jó volt az elmúlt harminc évben, akkor többek között az, hogy az egyébként azóta ettől függetlenül is kiüresedett karácsony vigíliája többé nem a IX. szimfóniáról szól. Ennek mostantól azonban vége. Na jó, nem egy egész ország, hanem mindössze egy nyugat-magyarországi város, Győr, Istvánffy Benedek hangversenybérletének zenekedvelő tulajdonosai számára. 2016. december 19-én, egy nappal advent negyedik vasárnapja után ugyanis Beethoven monumentális remekét tűzte műsorra a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, Berkes Kálmán klarinétművész. 
Az elmúlt évtizedekben a historikus zenei mozgalom innovatív szándékú felismerései a IX. szimfónia interpretációjára is jótékony hatással voltak. Új értelmet kaptak a ritmusképletek, a frázisok, dallamívek, más fénytörésben jelentek meg az egyes szólamok. A mű eredeti pompáját, ragyogó spiritualitását élhettük át újra értő elmék, szívek és kezek intése nyomán. Egy dolog azonban nem változott, és ezzel általában minden gyakorlott programszerkesztő tisztában van: akár hagyományos, akár historikus előadásban, a IX. szimfóniát csak akkor szabad műsorra tűzni, ha gondolunk róla valamit. 
Középszerű vagy tehetségtelen karmesterekkel való hosszú együttműködés tapasztalata után sok kiváló zenekari hangszeres művész érzi úgy, hogy ennél akár ő is többet tud, és vezényelni kezd. A színpad szemközti oldalán a korábbi tapasztalat azonban gyakran megcsalja. Ugyanis a karmesteri pulpituson állva gondolni is kell valamit. Berkes Kálmán ezen az estén nem gondolt semmit Beethoven IX. szimfóniájáról. Vagy lehet, hogy gondolt, de az muzsikusai, énekesei – sőt megkockáztatom, hogy a kitartó vastaps ellenére – közönsége előtt is rejtve maradt. Magukra hagyott, jobb sorsra érdemes hangszeres művészek és jó nevű szólisták – Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia, Varga Donát, Bakonyi Marcell  - küzdöttek vállvetve azért, hogy tanulmányaik és korábbi muzsikusélményeik emlékeibe kapaszkodva próbáljanak meg felnőni  szerző és mű komplexitásához, saját szakmai tisztességüket is mentve ezáltal. Még a Nemzeti Énekkar állta legjobban a sarat, amelyik a Kilencedik előadásáról nyert több évtizedes tapasztalattal a háta mögött és a torkában, nem hagyta magát zavartatni a karmesteri dobogó irányából érkező impulzusoktól.
A nagyformátumú mű egybefüggő előadása több mint egy órán át tartott. Ugyanabban a percben ért véget, amikor Berlin Charlottenburg kerületében - mindössze néhány megállóra a Filharmóniától -, egy kiutasított, ám ki nem toloncolt tunéziai iszlám fanatikus rabolt kamionnal belehajtott a karácsonyi vásár önfeledt forgatagába, számos halottat és sebesültet hagyva maga után. Győrben kiléptünk az adventi fagyos éjszakába. (Kaizinger Rita)
 

Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!