Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Hangversenyekről

 

 Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara - 2017. január 5.

 

Frappánsként értékelhetjük a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek egész évadot felölelő, a többi zenekarétól könnyen megkülönböztethető formátumú programfüzetén olvasható: A zene öröm címet. Akkor is, ha túlzott általánosításával kissé közhelyszerű. Attól viszont igencsak felszalad az olvasó szemöldöke, ha Magyarul a Zeneakadémián címmel kínálnak olyan műsort, amely egy magyar, egy latin szöveggel énekelt kompozíción kívül egy instrumentális (zenekari) műből áll. Tény, de koránt sem különleges, hogy három magyar szerző alkotásáról van szó. Mindenesetre, a Dohnányi-bérlet (más műsorkínálatokban: Dohnányi-sorozat) második estjén, január 5-én Kodály, Dohnányi és Bartók egy-egy kompozíciója csendült fel (mint annakidején, 1923-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ama híres félévszázados jubileumi estjén – igaz, ott három bemutatóra került sor).Tovább:
 

 

 Kodály Filharmonikusok Debrecen - 2016. december 11. 

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 
Egy gazdag pályaívet magáénak tudó mester és két ifjú szólista találkozott a Művészetek Palotája színpadán a debreceni Kodály Filharmonikusok hangversenyén. Az esten elhangzott három mű mindegyike a főszereplők életének egy-egy olyan meghatározó darabja, mely zenésszé válásuk folyamatában döntő szerepet játszott. Tovább:

 


 

 Honvéd Férfikar - 2016. december 19. - Magyar Tudományos Akadémia Díszterme

 
A Honvéd Férfikar néhány nappal Karácsony előtt, karácsonyfa „társaságában” adott koncertjének tematikája mi más is lehetne az év ebben az időszakában, mint a közelgő ünnep megéneklése. Az együttes honlapjáról tudható, hogy a Férfikarnál már évek óta hagyomány, hogy advent napjaiban járják az országot, karácsonyi hangversennyel örvendeztetve meg a vidéki közönséget. Idén decemberben – egy közel húsz éves hiányt pótolandó – most a budapestieket sem hagyták ki a sorból.  Tovább:

 


 

Győri Filharmonikus Zenekar - 2016. december 19. -  Richter János Hangversenyterem, Győr
Advent Győrben
 
Az idősebb generációkhoz tartozók még élénken emlékezhetnek arra, amikor karácsony előestéjén a Magyar Televízió egyetlen, majd később mindkét csatornája Beethoven IX. szimfóniáját sugározta évtizedeken keresztül a Berlini Filharmonikus Zenekar és a Deutsche Oper énekkarának előadásában, Herbert von Karajan vezényletével, Gundula Janowitz, Christa Ludwig, Jess Thomas és Walter Berry szólójával, egy 1968-ban rögzített felvételről.  A minden rituális és liturgikus tartalmától megfosztani kívánt ünnep üzenete ezzel ugyancsak a szeretetről szólt, de nem a Megváltó születése, hanem az általános világbéke és a népek testvériségének jegyében. Mára sok máshoz hasonlóan ez a kollektív nemzeti tapasztalat is a rendszerváltás süllyesztőjében kötött ki, és ha valami jó volt az elmúlt harminc évben, akkor többek között az, hogy az egyébként azóta ettől függetlenül is kiüresedett karácsony vigíliája többé nem a IX. szimfóniáról szól. Ennek mostantól azonban vége. Na jó, nem egy egész ország, hanem mindössze egy nyugat-magyarországi város, Győr, Istvánffy Benedek hangversenybérletének zenekedvelő tulajdonosai számára. 2016. december 19-én, egy nappal advent negyedik vasárnapja után ugyanis Beethoven monumentális remekét tűzte műsorra a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, Berkes Kálmán klarinétművész. Tovább:
 

 
 
Pannon Filharmonikusok - 2016. december 16.
Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem
 
 
A Pannon-bérlet második estjének a műsorismertető azt a címet adta: Brahms és Bogányi, ráirányítva a figyelmet arra a különleges lehetőségre, hogy az elsősorban Chopin- és Liszt-játékosként számontartott Bogányi Gergelyt a monumentális d-moll zongoraverseny szólistájaként hallhatjuk. Mindig fokozza a látvány hatását, amikor filigrán alkatú szólista vállalkozik a sok szempontból igényes szólista-feladatra – és ezúttal is lenyűgöző volt megélni a dinamikai szinten is érvényesülő bonyolult szerkezet hangzó megjelenítését. A mű több mint másfél évszázada nyer meg mind újabb generációkat Brahms muzsikájának. (Egyébként ezzel a versenyművel fog szerepelni a Pannon Filharmonikusok a Brahms-maraton keretében, ott Várjon Dénes szólójával, Vass András vezényletével). Tovább:
 
 

 

 Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara - 2016. december 14. - Zeneakadémia

 
Az MVM koncertek decemberi prospektusában „Remekművek három tételben” címmel hirdetett hangverseny sok más kritériumnak eleget tesz, ennek azonban nem! Szerepel az MVM koncertek reprezentatív programfüzetében is, a 18. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál rendezvényeinek quasi-függelékeként. Ez már inkább igaz. Ami érdemben a legnagyobb vonzerejét jelentette – s erről a műsorkínálatok összeállítása idején vélhetően nem tudhattak – az kétségkívül Dárdai István Stradivari-hangszere. Tovább:
 
 

 

 

 Honvéd Férfikar - 2016. december 7. - Magyar Tudományos Akadémia Díszterme

 
A lemezbemutató hangverseny többnyire ígéretes: azzal kecsegteti a potenciális hallgatót, hogy az előadó a műsort megörökítésre méltóan birtokolja, azaz, tudja megszólaltatni. Ezt a tudást akkor is feltételezzük, ha tudjuk: a stúdiómunka ismétléseket-korrigálásokat tesz lehetővé, amire „élőben” nincs mód. Tehetjük ezt annál is inkább, mivel a hangfelvétel készítésétől a megjelenéséig eltelt idő alatt „beérhet” méginkább az anyag, ráadásul, a közönség, a közvetlen élmény adásának lehetősége további inspirációt jelent a fellépőknek. Tovább:

 


 

 Nemzeti Filharmonikusok - 2016. december 6.

Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem
 
 
Bármely műsorösszeállítást utólag a gyakorlat, a tapasztalat minősít, az első pillanatban furcsának vagy épp érthetetlennek tűnő programot is jóváhagyhatja az élmény, míg máskor épp a szokványos tervezet hat kiüresedettnek. Mozart és Mahler – két világ, ezúttal a szünet biztosított jótékony válaszvonalat közöttük. A két félidő két külön impulzust jelentett a hallgatóság számára. Az első részben a szólista Ránki Dezső játékát vártuk és kaptuk meg, amely – régi gyakorlat folytatásaként - beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis rajongói eggyel több élő előadás élményével gazdagodtak. Tovább:

 


 

 
Győri Filharmonikus Zenekar - 2016. december 5.
Richter János Hangversenyterem, Győr
 
A kulturális hagyományok ápolásának szép példái közé sorolhatjuk azt a hangversenyt, amelyet a Győri Filharmonikus Zenekar adott művészeti vezetője, Berkes Kálmán vezényletével december 5-én, otthonában, a város Richter János Hangversenytermében. Fontos a dátum és a helyszín, hiszen december 5-e a város nagy szülötte, a 19. század és a századforduló egyik legkiválóbb karmestere, Richter János halálának dátuma: ezen a napon hunyt el a zenetörténeti jelentőségű muzsikus száz esztendeje, 1916-ban. Szülővárosa, Győr megőrizte emlékét, hiszen hangversenytermet nevezett el róla, és őrzi ezt az emléket a város zenekara is, amely nemcsak arra ügyelt, hogy a hangverseny pontosan a nevezetes dátumra essék, de arra is, hogy az est műsorán a megszólaló három mű közül kettő ‒ Brahms Tragikus nyitánya és 3. szimfóniája ‒ azok közül való legyen, amelyeket annak idején, az ősbemutatón éppen Richter ismertetett meg a világgal. Tovább:
 
 

 

 Budafoki Dohnányi Zenekar - 2016. december 4.
Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem
 
Sok hűhó Shakespeare-ért – ezzel a címmel hirdették a rendezvényt, s valljuk meg, a frappáns cím ezúttal érdemben is telitalálat volt. Sajnos. Mert igaz ugyan, hogy Shakespeare „nem semmi”, de ha mérlegre tesszük, afféle „tartozik és követel” viszonylatként a már csak a szervezésbe befektetett munkát és a ténylegesen látható-hallható eredményt, akkor a mérleg korántsem kerül egyensúlyba (elsősorban a zenekar számára nem rentábilis). A járatlan utak mindig feltételezik a kalandozó-felfedező kedvet (amelyből a BDZ műsorait ismerve, náluk sosincs hiány), és a különlegesség általában jótékony hatással van a közönségérdeklődésre. Ehhez a vállalkozáshoz több partnert sikerült megnyerni – nem utolsó sorban hallgatóságot, amellyel megvalósulhatott Selmeczi György elképzelése: „közösségvállalás a közönséggel”. Bevallottan nem ismeretterjesztő szándékkal kerültek színpadra Shakespeare vígjátékainak részletei, hanem inkább szórakoztató jelleggel. Tovább:
 

 
 
 
 

Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!