Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Otthontalanul?

Nyomasztó székház-gondok a MÁV-nál  a különleges évad előtt 

Nyár elején mindenkit - különösen a MÁV Zenekar vezetőségét - lepte meg a hír, hogy az együttes Múzeum utcai otthonául szolgáló épületet a görögkeleti egyház kapja meg, s így kérdésessé vált, mi lesz a társulat sorsa. Egyértelmű válasz még azóta sincs, hiszen Lendvai György szóbeli ígéretet igen, írásbeli állásfoglalást azonban még nem kapott arra vonatkozóan, hogy maradhatnak-e az épületben… Pedig a Csaba Péter irányította zenekarra igazán különleges szezon vár, rendhagyó műsorösszeállításokkal, rangos vendégekkel, akik közül most sem maradhat ki tiszteletbeli vendégkarmesterük, Kobayashi Ken-Ichiro. Emellett új bérletsorozatot indítanak, amelyben a zongora játssza a főszerepet, s az évad során két alkalommal is szerepelnek Bécsben, a Konzerthausban és a Musikvereinban is pódiumra lépnek. A tervekről, az otthonkeresésről az együttes ügyvezető igazgatójával, Lendvai Györggyel beszélgettünk.

-    Valóban az újságokból értesült júniusban a hírről, hogy a székházukat más kapta meg?
-    Az egyik médium munkatársa hívott fel, hogy megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat, mely szerint a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyar Ortodox Exarchátus vagyonkezelésébe, majd a tulajdonába kerül a Múzeum utcai palota, s mit szólunk ehhez, mit csinál most a MÁV Szimfonikus Zenekar. Azért is döbbentett meg a hír, mert már több mint egy esztendővel korábban készült egy hasznosítási terv a Károlyi-palotára, s ebben például szerepelt egy új, saját koncerthelyszín is, amelyet az udvar befedésével képzeltünk el.


-    Ezek szerint tisztában voltak azzal, hogy nem biztos a helyük az épületben, s hogy szükség lesz átalakításokra?
-    Amikor két esztendővel ezelőtt a MÁV megvált több ezer ingatlanától, akkor került a Károlyi-palota is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokába, és azért már akkor tudtuk, gondolkozni kell a jövőnkön. Az egykori tulajdonos, a Károlyi család - amelynek tagjaival jó barátságot ápol az együttes - azt javasolta, vizsgálja meg az állam, hogyan lehetne egy non-profit és forprofit vállalkozással működtetni a házat, hogy kulturális központként működjön, s továbbra is otthonául szolgáljon a MÁV Szimfonikus Zenekarnak. Egy neves építésziroda el is készítette a tervrajzokat, s nagyívű koncepció született, az udvarból kialakított, négyszáz fős koncerthelyszínnel, stúdiókkal, kiszolgálóhelyiségekkel, próbatermekkel. Tavaly március végére elkészült az első konkrét terv, majd aztán ezt még fél éven keresztül csiszolgattuk. Nyár végére - 2015-ről beszélünk - teljesen összeállt minden részlet, s az elképzelés arra várt, hogy kormányülésen tárgyaljanak róla. Sajnos azonban mindig akadt fontosabb ügy, és néhány hónappal később azzal szembesültünk, hogy megjelent ez a kormányhatározat és más kapja meg az épületet.

-    Arról is lehetett olvasni az újságokban, hogy mindezek ellenére mégis maradhatnak…
-    Igen, ez többször is elhangzott szóban, legutóbb augusztusban, amikor felkerestem Bécsben az egyházat vezető metropolitát. Akkor ő is biztosított arról, hogy természetesen maradhatunk az épületben. Amikor azonban arra kértem, hadd kapjam meg mindezt papíron, az írás már nem született meg…

-    Biztosan elférnek továbbra is a házban, hiszen nem túl nagy ez az egyház, Magyarországon mindössze 1700 taggal rendelkezik (ezt írják az öt évvel ezelőtti népszámlálási adatok), az épületet pedig - a kormányhatározat szerint - arra kell használniuk, hogy közfeladatot lássanak el.
-    Jelenleg mi a 65000 nm-es palotából összesen 600 négyzetmétert használunk. Ebbe azonban beletartoznak a legszebb helyiségek, a könyvtár vagy a bálterem, ahol a zenekar próbál. Az már elhangzott az egyházzal folytatott megbeszélésen, hogy ha másként nem megy, akkor valahol az épületen belül biztosan találnak nekünk helyet…  Már arról is hallani híreket, hogy a görög közösség itt iskolát, éttermet tervez… Visszatérve a papírokra, nekem jelenleg egyetlen írás van a birtokomban,  e szerint az épületet ki kell üríteni 2017. március végéig…

-    Gondolom, akkor létezik B-terv is…
-    Természetesen fel kell készülnünk a költözésre is, ami nagyon nehéz helyzet elé állítaná az együttest, de vannak lehetőségeink. Négy budapesti kerülettel van hosszútávú közszolgálati megállapodásunk, s együtt keressük a lehetséges megoldást. Igaz, kicsit romos a mostani székházunk, de örömmel fogadtuk itt Kiri Te Kanawát vagy Kurt Masurt is, hiszen a palotának megvan a maga varázsa. A város szívében, a Nemzeti Múzeum mellett a zenekarnak is rangot jelentett egy saját otthon. Ide hazajönnek a muzsikusok. Hogy mennyivel kerül majd többe a vendégművészeink utaztatása, ha nem csak át kell sétálniuk hozzánk a szállodájukból… Csaba Pétert is megrendítette ez a fejlemény. Ráadásul az alapítványunk vagyonát képezte az itteni 600 négyzetméterünk, s nem tudom, miből telik majd bérlésre, átalakításra… Sok támogatónk van,  bízom az ő segítségükben is.

-    Teendőjük pedig akad jócskán, hiszen igazán különleges szezonra készülnek. Miért döntött úgy, hogy új bérletsorozatot indítanak?
-    A zongorának megvan a maga közönsége, s nagy örömünkre négy kiváló művészt nyertünk meg: Frankl Pétert, Ránki Dezsőt, Jean-Efflam Bavouzert, Jevgenyij Mikhailovot. Így ők nemcsak a Zeneakadémián muzsikálnak velünk, hanem az Olasz Intézetben is pódiumra lépnek. Attól függ a sorozat folytatása, hogy hogyan sikerül, mekkora tetszést arat, de már most nagyon sokan érdeklődnek a programok iránt. A szezonban vendégünk lesz egy különleges fúvós szólista is, aki nemcsak kürtön, hanem trombitán is remekül játszik, s mindkét hangszerével számos megmérettetést nyert meg. David Guerrier estjére már rengeteg zenész jelezte, nagyon kíváncsian jön…  Muzsikálunk Onczay Csabával, Várdai Istvánnal, Kállai Ernővel, Kirill Troussovval és Nobuko Imaival is. A szezonban öt hangversenyen dirigálja majd a MÁV-ot Kobayashi Ken-Ichiro, körbejárjuk vele az országot, s a karmestereink között van Jesus López-Cobos, Hamar Zsolt, Mark Gorenstein, Irwin Hoffmann, s visszatér hozzánk néhány koncertre Takács-Nagy Gábor is. Kesselyák Gergely például A kékszakállú herceg várát is vezényli, olyan szólistákkal, mint Komlósi Ildikó és John Relyea. A kamarakoncertjeinknek ismét az Olasz Kulturintézet ad otthont. Izgalmas bécsi vendégszereplésre is indulunk, hiszen október 18-án a Konzerthausban játszunk, ahol Angel Bluet, Stefan Popot és Uwe Krögert kísérjük, november 22-én pedig a Musikvereinben muzsikálunk a ‘Zongoramaratonon.’ A Budapesti Tavaszi Fesztiválon is szép koncert vár ránk, Dvořak Stabat Materét adjuk elő a Prágai Opera Kórusával, Csaba Péter vezényletével.

-    Ötödik szezonját kezdi az együttes művészeti vezetőjeként, vezető karmestereként Csaba Péter. Zenekari igazgatóként hogyan tekint vissza a vele töltött, eddigi évekre?
-    Nagyon sok nagyzenekari darab került a MÁV repertoárjára a vezetése alatt, s akadnak olyan produkcióink, mint az Eroica, amelyet még fél évvel később is csodálattal emlegettek az akadémisták… Jók az előadásaink, s a kritikák is másról írnak, mint tíz évvel ezelőtt. A kuratórium szintén nagyon elégedett a munkájával. Péter meghívására világszínvonalú szólisták szerepelnek nálunk, s nagyon érdekesek a műsorösszeállítások. A most kezdődő szezon úgy vélem, tényleg kiemelkedő lett, mind a meghívottak, mind a programok tekintétében. Sokat köszönhet Péternek az együttes, s minden vendégkarmester elismerően nyilatkozik az együttesnél folyó munkáról.

-    Azt látom, hogy az évadfüzetük első köszöntője a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójától, Dávid Ilonától származik. Akkor most rendben lennének, ha megoldódna a székhely-gondjuk?
-    Igen, végre nagyjából stabil az anyagi helyzetünk, s azt is átvészeltük, hogy több zenekar is ‘megtizedelte’ a muzsikusállományunkat… Nagyon remélem, hogy a székházunkkal kapcsolatos gond is megoldódik, és az együttes zavartalanul fejlődhet tovább. (R. Zs.)
 


Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!